3 juni 2024

Heks

In Nederland worden vandaag op plekken waar ooit heksen zijn verbrand witte bloemen gelegd. Voor zover ik heb kunnen nagaan zijn er in de plaats waar ik woon geen heksen verbrand. Toch heb ik vandaag een witte bloem in een vaas geplaatst om stil te staan bij de grootschalige heksenvervolging die tussen de 15de en 18de eeuw in heel Europa plaatsvond. Schattingen van het aantal ter dood gebrachte ‘heksen’ loopt tussen de 50.000 en 100.000. Ongeveer 85% daarvan was vrouw. In Nederland lieten ten minste 250 heksen het leven op de brandstapel.

Ik voel een diepe verbondenheid met de vrouwen (en mannen) die het leven lieten omdat ze handelden vanuit diepe wijsheid, verbinding met zichzelf en de natuur. Ik eer vandaag de wijsheid en kracht van alle heksen. Die kracht is niet verloren en zal zich via het levensweb tot in de eeuwigheid verspreiden.

Mocht je meer willen lezen over heksenvervolging in Nederland kijk dan op de website van https://www.nationaalheksenmonument.nl Deze stichting zet zich in voor het maken van een gedenkplaats voor alle omgekomen heksen in Nederland.