6 maart 2024

Een indringende kijk in de KIVA ceremonie

In de glijvlucht van 2023 naar 2024 zag ik KIVA. Een documentaire die mij op een diep niveau, woordeloos raakte. In de documentaire van de Nederlandse makers Marijke Kodde en Jaap Verhoeven krijg je een indringende kijk in de KIVA ceremonie. Tijdens deze ceremonie komen whisdomkeepers (wijsheidsdragers) vanuit de hele wereld bij elkaar om bij het vuur samen te bidden, heilige en eeuwenoude rituelen uit te voeren, te zingen en te dansen voor helende energie voor de aarde en mensheid. 

Hoewel uit totaal verschillende werelddelen en tradities, is de diepe verbondenheid en het respect tussen de wijze mannen en vrouwen ontroerend voelbaar. In de documentaire komen verschillende van deze whisdomkeepers aan het woord. Ze vertellen over hoe we de relatie met de aarde kunnen verdiepen en kunnen helen. 
Dat we verbinding met onszelf en de ‘ander’ vaak tot stand willen brengen door het buiten onszelf te zoeken, maar dat de wijsheid tot verbinding in onszelf zit. En dat we daar contact mee kunnen maken door naar binnen te keren, te verstillen, het leven met open handen door ons heen te laten stromen. Wijsheid waarmee ik mij diep verbonden voel en bij mij een dieper weten aanraakte. 

De docu (met prachtige muziek van Estas Tonne) is de komende maanden nog op verschillende plekken te zien. Kijk even op de website: https://kiva-wisdomkeepers.com 
Ook zijn er in de meditatietuin in het Amstelpark ik Amsterdam en in Pakhuis de Zwijger ook in Amsterdam tot eind maart prachtige foto’s te zien van de verschillende whisdomkeepers. Aanrader!